Blog & podcast

Ervaren

over haptonomie, gezondheid, zakelijk en topsport

13 Jan
2021

Gerichtheid, ben jij meer gericht op jezelf of de ander? Geen idee? Luister dan nu (12 min) en wellicht leer je nog wat.

11 Nov
2020

Stressvolle situaties nemen je vaak in beslag. De oorzaken kunnen verschillend zijn, de uitwerking op jou is hetzelfde: je kunt er moeilijk afstand van nemen, kunt slecht ontspannen en brandt langzaam op.

3 Nov
2020

In deze aflevering gaan Bondscoach Ron van der Hoff, Haptonoom Cas Karsenberg en toptalent Gijs Broeksma praten over het uitstel van de Spelen en alternatieve activiteiten.

29 Sep
2020

Handboogschutters schakelen door slaaptekort prefrontale cortex even uit. Ron Hoff en haptonoom Cas Karsenberg op zoek naar mogelijkheden om - zonder al te rare fratsen en nachtbraken - het denken even 'uit' te zetten.

1 Sep
2020

In de eerste aflevering van Doelgericht: is Cas Karsenberg van Haptokracht te gast.

2 Aug
2020

A nice conversation about the psychology - 'body-mind' integration that comes with high performance athlete's in specific Archery. Including myself talking about the subject :-)

27 Jun
2019

Even deze; Je krijgt een wijntje in je handen, neemt een slok, en proeft een heerlijk wijntje. Je ziet je collega naast je een keer gorgelen met zijn wijntje en denkt oh… dat ben ik vergeten. Je neemt een tweede slokje en gaat ook wat gorgelen en je probeert dat zuurtje te proeven waar je andere collega het over heeft. Je proeft dat zuurtje eigenlijk niet, je schudt maar een keer vriendelijk halfzacht ‘ja’ en neemt een wat sullige houding aan. Je bent bijna vergeten dat je ondertussen best een lekker wijntje staat te drinken.

6 Jun
2019

Hierbij een kwetsbaar randje van mezelf. Ik heb gebleekt haar gehad, laat ik erbij zeggen, op mijn hoofd. Ik heb broeken gedragen met pijpen zo wijd, dat ik een bal kon schoppen zonder met mijn scheenbeen de zoom van mijn broekspijp te raken. Mijn broek hing zo laag over mijn billen, dat ik hem bijna niet hoefde te laten zakken als ik naar het toilet ging voor een grote boodschap. Ik heb geblowd tot ik groen zag, waarbij ik het toilet zo innig omhelsde, ik geloofde daadwerkelijk dat het toilet mijn beste en trouwste partner ooit was. Maar waarom deed ik dat allemaal? Ik wilde erbij horen maar ik werd er niet gelukkig van.

3 Jun
2019

Een gedicht van Ted van Lieshout.

16 May
2019

‘Zeg, wat is Hapto of haptonomie of -therapie nou eigenlijk?’Die vraag krijg ik geregeld. De reacties na mijn uitleg, daar word ik erg vrolijk van. Ik merk door de snelle groei in mijn praktijk, dat er vraag is. Hapto is hot, maar waarom? Ik leg haptonomie uit als het bestuderen van je eigengebruiksaanwijzing in contact met de ander. Een soort van mediteren of mindfulness in contact met de ander. Meditatie en mindfulness daarvan is ondertussen bewezen dat het een duidelijk positief effect heeft op iemands welbevinden en ‘lichamelijk’ functioneren. Ik ben ervan overtuigd, gezien de effecten bij mensen, dat haptotherapie deze invloed ook heeft. Het is helaas alleen nog onvoldoende onderzocht. Maarr…wat nog niet is bewezen hoeft nog niet slecht te zijn. In tegendeel, de mooiste dingen zijn tot stand gekomen nog voordat het überhaupt bewezen was.

15 May
2019

Kiki heeft afgelopen zaterdag de finale van het WTA-toernooi in Madrid gewonnen. Wat vind ik dat knap, ze schrijft geschie-denis, sinds maandag staat ze nummer 4 op de wereldranglijst. Nog nooit heeft een Nederlandse tennisster zo hoog gestaan. Ik moet eerlijk bekennen, ik volg voornamelijk het innerlijke spel van Kiki. Daarmee bedoel ik haar mentale kracht. Houdt ze haar focus, flow of anderen noemen het ook wel zone of bubble vast. Kiki heeft (tennis)talent dat is duidelijk.

1 May
2019

Ieder mens start een relatie om gelukkig te worden met de ander. Wat de aard van de relatie ook is, een zonder problemen bestaat niet.

20 Apr
2018

Ik verwonder me wel vaker over Kiki Bertens en nu ook weer tijdens het WTA toernooi in Charleston. Tijdens haar eerste wedstrijd van het toernooi tegen Veronica Cepede Royg speelde ze sterk en overtuigend, maar daarna komt er ineens weer een wedstrijd zoals die van gisteren tegen Aleksandra Krunic… Ik ben blij voor Kiki dat ze gisteren toch nog heeft gewonnen, ondanks al haar fouten. Maar het was wederom een enorm gevecht met zichzelf. Kiki is een toptalent, een serieuze tennisster, en echt een vrouw die naar mijn mening tot de mondiale top behoort. Ik hoop dat je dit leest Kiki, misschien helpt het je een beetje. Ik ben namelijk van jouw talent overtuigd.

1 Feb
2018

Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van het werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving.

22 Dec
2017

Stokstijf blijft hij staan ‘nee..nee..nee, niet!’ De duidelijke woorden van mijn zoontje Joep. Hij is twee en ja….twee is nee. Maar wat me zo verbaast is zijn lichaampje. Het is terwijl hij zich verzet helemaal aangespannen. Joep wil namelijk geen sokken aan. Maar op zijn blote voetjes naar de opvang is voor mij geen optie, voor Joep natuurlijk wel. Ik probeer hem een keuze te geven; ‘Wil je soms kerstmansokken aan of zebrasokken?’ Ik probeer er toch iets van te maken. In werkelijkheid zijn het rode of gestreepte sokken. Het lukt, zebrasokken wil hij aan. Ik vind mezelf eventjes geniaal, het is me gelukt om met mijn briljante vondst hem om de tuin te leiden. Ik besef me dat ik 37 jaar ben en hij 2,5. Mijn overwinning zakt me alweer een beetje in de schoenen. Maar dat lieve kleine ventje kan soms ook zo koppig zijn.

18 Dec
2017

Ik en mijn zoontje Joep van twee jaar lopen door het bos, we zijn nog geen 200 meter onderweg en BOEM! Langzaam begint er een geluid op te wellen. Het is mijn lieve ventje, het eindigt in een behoorlijke pittig volume, zijn ballon is geknapt. De tranen biggelen over zijn bolle rode wangetjes. ‘Maar pap heeft nog een ballon’ zeg ik, het duurt even maar hij herstelt zich. Er loopt tegelijkertijd een vriendelijke man voorbij die het gehele gebeuren aanschouwt. Met een lach op zijn gezicht zegt hij: ‘Een ballon, tjah…dat is het begin van leren omgaan met teleurstellingen.’

1 May
2017

Contractvrij werken betekent dat ervoor gekozen is om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeringen. Het is een keuze die je zelf als praktijk kan maken.