Burn-out

Daar kom je sterker uit.
Meld je aan

75

 / 
45 min

Burn-out?

Een burn-out is een (syndroom) uitputting van jezelf, zowel geestelijk als lichamelijk. Mensen die bij me komen zijn zover doorgegaan, dat hun lichaam hen uiteindelijk dwong tot stilstand. Dit uit zich zowel fysiek als mentaal. Vage lichamelijke spanningsklachten als hoofdpijn, misselijkheid, maagpijn, overmatig zweten en pijnlijke spieren (vooral in nek) en lage rug. Mentale verschijnselen als hyperactiviteit (blijven doorgaan), moeite met concentratie en geheugen, emotionele uitputting, verminderd gevoel van eigenwaarde en slecht slapen. Ik heb zelfs cliënten gehad met plotselinge verlammingsverschijnselen of juist het ongecontroleerd aanspannen van hun lichaam of hartkloppingen met druk op de borst. Dit zijn beangstigende ervaringen. Vaak is de eerste gedachte dat er lichamelijk of neurologisch iets ernstigs aan de hand is, totdat onderzoek bij een huisarts of specialist wijst op stressgerelateerde klachten. Stress kan een enorme impact hebben op je lichaam.

Voorafgaand aan een burn-out zit vaak een periode van heel veel moeten.

Oorzaak en ontstaan

Voorafgaand aan een burn-out zit vaak een periode van heel veel moeten, lijstjes afvinken en hard werken. Te weinig tijd nemen voor herstel of de rust niet meer kunnen vinden om even te gaan zitten. Je raakt overprikkelt en daardoor kun je prikkels minder goed verwerken. Terwijl onze maatschappij vol zit met prikkels, sociale media, email, school, werk, ouders, je opvoedingen en je omgeving creëren constant verwachtingen. Met onze digitale samenleving gaat de wereld 24 uur door, zeker met een smartphone binnen handbereik. Je zintuigen raken eigenlijk continu overprikkeld. Daarnaast kan een ongezonde leefstijl, overmatig gebruik van alcohol – koffie – tabak, te weinig bewegen en ongezonde voeding een belangrijke rol spelen. Je geeft jouw lichaam niet wat het nodig heeft om goed te functioneren maar belast het juist meer. Je raakt steeds verder van jezelf weg en voelt niet meer wat je lichaam aangeeft. Je hoofd regeert en je lichaam roept om aandacht.

Diagnose

Vaak gaat het om het uitsluiten van andere diagnoses. Zoals ik eerder beschreef hebben mensen vaak al behoorlijk wat onderzoeken achter de rug bij de huisarts en/of specialist. Door ‘ernstige’ fysieke en neurologische zaken uit te sluiten en door vragenlijsten en testen kan worden gemeten dat het stress gerelateerde klachten zijn. De intensiteit, ontstaan en duur van je klachten geven mede betekenis aan de conclusie dat je burn-out bent.

Behandeling

In drie stappen van slim naar wijs.

  • Zelf je route uitstippelen. Als jij herkent en begrijpt wat er aan de hand is. Als je weet hoe een burn-out tot stand komt en wat je nodig hebt om te herstellen. Dan kunnen we samen een route uitstippelen die bij je past.
  • Je gevoel wijst je de weg. Jouw denken, willen en doen hebben invloed gehad op het feit dat je nu burn-out bent. Dat is soms lastig om onder ogen te zien. Je hebt daarmee namelijk veel bereikt, het is vaak erg functioneel geweest en je bent er slimmer door geworden. Helaas zit het je nu in de weg. Maar welke mogelijkheden heb je dan nog meer? Door middel van verschillende oefeningen gaan we bezig om de dictatuur van denken, doen en willen in balans te laten komen met voelen en ervaren. Je gaat leren vertrouwen op je gevoel en neemt je gedachten steeds iets minder serieus. Uiteindelijk is dit een bevrijding, je gaat herkennen wat echt bij je past, wat je leuk vindt. Waar je hart harder van gaat kloppen en wat je energie geeft. Het wordt steeds makkelijker om ‘nee’ te zeggen, want je gevoel wijst je de weg.
  • Wijsheid komt met de jaren. Dit is die stap waarbij mensen zeggen, 'het heeft me sterker gemaakt'. Door naar je gevoel te luisteren en je hart te volgen en dit af te stemmen op je denkvermogen maak je krachtige keuzes. Je staat stil bij het opnieuw vormgeven van je leven, zodat je nooit meer in deze situatie terechtkomt. Ik ben bij deze stap een bevestiging voor wat je al weet.

Naast de Haptonomische aanpak zet ik in overleg met clienten soms ook fysiotherapeutische interventies in om direct (pijn)klachten te verminderen of om fysieke belastbaarheid verder op te bouwen. Daarnaast heb ik korte lijnen met verschillende psychologen, POH-ers en diëtisten.

Tijdspad

Gemiddeld zie ik mensen zo’n 6 maanden. Waarbij de eerste 3 maanden intensief zijn, gericht op stap 1 je route uitstippelen (herkennen) en stap 2 je gevoel wijst je de weg (herstel).  De laatste 3 maanden gaan om de balans tussen voelen, denken en ervaren en het verder vormgeven van je leven zoals jij dat wilt.

Erkend Haptotherapeut en vergoeding

Ik ben een geregistreerd GZ- Haptotherapeut bij de VVH waarvoor strenge eisen gelden. Als je aanvullend verzekerd bent voor Haptotherapie krijg je een deel of 100% van de kosten vergoed.